nog meer over Wilhelmina Hawley
De Amerikaanse kunstenares Wilhelmina Douglas Hawley (1860-1958) reisde vanaf 1892 regelmatig vanuit Parijs naar het Zuid-Hollandse schildersdorp Rijsoord. In die periode groeide het dorp uit tot een kunstenaarskolonie waar vooral Amerikaanse postimpres-sionisten de zomermaanden doorbrachten. Het boerenleven, vrouwen in lokale dracht, de landelijke omgeving en de vlasindustrie maakten Rijsoord tot een aantrekkelijk " exotisch" oord. Hawley vroeg er de bewoners voor haar te poseren, in hun huizen, op het land of langs de rivier de Waal. De kunstenaars logeerden er in het Rijsoordse hotel Warendorp, waarvan de eerste verdieping functioneerde als atelier, of overnachtten in het nabijgelegen pension Noorlander. In 1901 trouwde Wilhelmina met landbouwer en vlashandelaar Bastiaan de Koning en bleef voorgoed in Rijsoord wonen. Op basis van het door Wilhelmina nagelaten dagboek, een verzameling olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen (familiebezit), het familiearchief, aangevuld met nieuw onderzoek, beschrijft achterkleindochter en kunsthistorica Alexandra Gaba- van Dongen de artistieke carrière (1879-1904) van haar overgrootmoeder. Hiermee wordt voor het eerst het intrigerende levensverhaal van deze bijzondere vrouw te boek gesteld. Wat bracht een negentiende-eeuwse Amerikaanse kunstenares ertoe om de internationale kunstwereld van New York en Parijs te verlaten en voorgoed haar levensgeluk te zoeken in het Hollandse boerendorp Rijsoord ?
5 Comments:
Ach, Nederland is zo veel mooier dan New York en de mannen zijn ook zo veel aantrekkelijker...
Wilhemina mag er trouwens zelf ook zijn.
Wie gaat er mee naar Mesdag?
greetings,
Neef Kees
Ik ga mee, leuk een dagje naar Den Haag! Komt morgen gelegen?
Marijke
Count me ook maar in, ik wil die tante ook wel eens in het echt (geschilderd) zien!
Ik heb trouwens het telefoonnummer van Trude Breur, de eigenaresse. Zou het leuk kunnen zijn om haar op de hoogte te brengen van het bestaan van de Blog/stamboom?
NPF
Hoi Peef,
Heb je comment gelezen, hoe kom je aan haar telefoonnummer?
Leuk idee om haar op de hoogte te stellen van onze gezamelijke voorouders!
groetjes, Marijke
Hoi zus,
Contacten he!
Nee hoor, Google.. Ik vond haar naam in een elektronisch kerkblaadje, met telefoonnummer (alleen ff kengetal opzoeken..).
Groetjes,
PeeF
Een reactie posten
<< Home